Monday, November 28, 2011

Cara nak hilangkan rasa cemburu


Ada akak ni mintak guwa kongsi mengenai cara nak kawal perasaan cemburu.Jadi guwa kata ok.Sharing is caring rite?

Guwa rasa semua orang tahu yang perasaan cemburu ni memang fitrah manusia.Tak kira la korang lelaki,perempuan atau pun tengah-tengah.Korang tetap akan ada rasa cemburu.Guwa rasa haiwan pun ada perasaan cemburu.

Pada guwa,perasaan cemburu ni selalunya hadir daripada perasaan cinta,sayang,suka,minat dan sebagainya.Maksud guwa ianya saling berkait rapat dengan geng-geng perasaan yang lain.Contohnya,kata la Fahrin Ahmad suka pada Heliza Hilmi tapi Heliza suka pada guwa.Guwa pun terima kesukaan Heliza tu.Makanya akan timbul lah perasaan cemburu Fahrin Ahmad pada guwa yang berjaya memikat hati Heliza Hilmi.Baik tak contoh ni?Haha..

So, macam mane nak atasi perasaan cemburu ni?Senang je sebenarnya.Bila sesuatu yang melibatkan perasaan,kita rujuk balik pada hati kita.And then tanya pada diri kita,kenapa kita harus cemburu?

Mungkin ada sesetengah orang akan cemburu bila orang lain ada sesuatu kelebihan tapi kita tak ade.Tapi sedarkah korang yang Allah tu maha adil.Korang lebih kat part tu tapi pasti korang ada kurang kat part yang lain.Guwa yakin tak de orang yang perfect dalam dunia ni.Jadi kata kuncinya kita harus bersyukur.

Ada juga orang yang cemburu bila apa yang dihajati tidak termakbul.Kepada golongan yang ni,guwa nak korang ingat ayat ni 'Allah sengaja hilangkan matahari,kemudian Allah datangkan hujan.Rupe-rupenya Allah nak wujudkan pelangi yang cukup indah'.Maksudnya,Allah adalah sebaik-sebaik perancang dan pelaksana.Mungkin korang tak dapat kawen dengan Nazmi Harimau muda,tapi korang dapat kawen dengan guwa yang diminati Heliza tadi.Ok?Kehkeh.


Jadi, macam mane kita nak jaga hati kita?Hati ni berkait rapat dengan amalan seharian kita.Kalau korang jenis yang jaga amalan insyaAllah hati korang akan bersih.Then,rajinkan beristighfar kerana ia merupakan makanan jiwa.Lepas tu,banyak-banyakkan la pi surau dengar ceramah agama.Kalau perlu,selalu-selalulah datang ke pilihan hati =P

Dan yang terakhir.Bagi guwa,perasaan cemburu ni juga boleh dikawal atau diatasi dengan pemikiran yang positif dan cemerlang.Guwa nak korang ingat ayat ni, 'Jangan biarkan pemikiran korang dikawal oleh perasaan,tapi biarlah pemikiran korang yang kawal perasaan korang'.Ingat sampai mati.

Guwa rase tu je kot yang guwa boleh share dengan korang.Guwa ada jugak dengar ada doa atasi cemburu.Guwa try google tak jumpe pulak.Huu..


Nanti kalau guwa jumpa doa tu guwa share dekat page guwa ok.

p/s:siapa nak jemput guwa bagi motivasi boleh pm guwa =P
www.tips-fb.com

19 comments:

Miss Xyz said...

hakhak, btul. kdg2 sye rse sye mmg kuat cemburu. tp bile fkir balik, buat ape nk cmburu kn? nice en3 ;)

umie naziera said...

aku cemburu adik aku dpt tido bwh ketiak mak aku..iskhhh

Iffah Afeefah said...

hahaha contoh takley blah

nazmi pangkat adik

xjeles pon ngn awek die wakaka

kusyi said...

huu..cemburu itu normal. fitrah hidup. kekadang.. selalu je anggap itu smua dugaan dari Allah SWT. nice entry..

"Jangan biarkan pemikiran korang dikawal oleh perasaan,tapi biarlah pemikiran korang yang kawal perasaan korang"

setuju bangett.. nanti bolehlah ustaz ganti fadzilah kamsah.kuikui

FasiHaH SupiaN said...

erk..motivator cinta ke hakim?

faizura rahman said...

cemburu buat hidup tak tenang..free our mind and live our life to the fullest!

cik ika said...

kalau berdepan gn org cemburu buta memang siksa hidup

Syafiq Ahadin said...

smart! nice sharing! hmmm.... kalau cemburu dengan kejayaan orang lain? hek3! tu kena jadikan seseorang tu sebagai batu loncatan. ye dak? iyakan je. Hehe! :)
jangan sampai dengki-mendengki sudah.

ishiko said...

cemburu kejap je, pastu buang.
habis la.. kena pandai kawal perasaan kan

ishiko said...

cemburu kejap je, pastu buang.
habis la.. kena pandai kawal perasaan kan

sha my heart said...

oo, begitu.

ada juga perasaan cemburu tapi tak lama dan tak membahayakan =)

ahsfantasy24 said...

kalau cemburu tanda sayang tu tak apa,
tapi kalau cemburu buta tu memang
MENYAKITKANNNNNNNN ~
>_<

Eh?
1. Semarak rukun negara: Jom masuk felda 2011
2. Alahai jomlah jalan-jalan

miss ct said...

Assalamualaikum...
nice entry...penyakit hati ni..boleh diatasi dgn baca alquran..

uyaitusaya said...

xnak kalah kan.. :P

Zul Fattah said...

aku x de rasa cemburu kat popuan ke laki.. sebab aku xde awek .. haha

NURUL NADIAH MAMAT said...

thanks a lot hakim kerana penuhi hasrat akak...... :)

will follow this tips.....may Allah bless you.. :)

miSs aMaL said...

hakhak.heliza helmi ye?

ohh cemburu tnda syg.tp cmburu buta pn xleh jgk.agak2la kan.

Adylia Qarissa said...

hati-hati dengan cemburu sebab ia boleh makan diri sendiri :)

Anonymous said...

kalau yang terbaik adalah kembali ke agama mu, maka hati akan tenang :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...