Sunday, May 1, 2011

::lelaki dan game::

Assalamualaikum~Anda lelaki?Kalau bukan pasti anda tak berapa faham dengan sifat lelaki ni kan?Mesti rakan-rakan wanita tertanya-tanya kenapa la lelaki ni pelik sangat.Susah nak faham lelaki ni kan?Apa pun ayuh kita mengenali kaum adam ini dengan lebih dekat lagi.

Setiap manusia ada sikap dan sifat yang tersendiri.Temasuklah kaum adam dan hawa.Wanita dikatakan tidak boleh dipisahkan dengan dapur.Eh-eh,betul ke ni?Jadi wanita yang tak pandai masak ni bukan wanita sejati la ye?Hehe.Tak jugak,maybe wanita ni kepakaran dia bukan terletak pada kuali dan senduk.Maybe terletak pada pisau dan teko.Jadi suruh la dia potong daging ke,potong bawang dan buat air.Haha.Boleh pulak kan.Habis sape nak masak?Lelaki?EEuuuuww..


Bagi lelaki pula,kami dikatakan tidak boleh dipisahkan daripada game.Betul ke?Ada betulnya dan ada salahnya.Bagi pendapat dan pengalaman saya sendiri sebagai seorang lelaki,kaum adam ni sukakan sesuatu yang berfikir.Cuba kita lihat jenis game yang menjadi kegemaran lelaki.Red Alert,dota dan counter strike.Semua game ini melibatkan pemikiran dan strategi.Bagi saya,jika tak mengasah otak dan pemikiran kita ni dengan benda yang mecabar tak lelaki la.Hehe.Baik wat soalan addmath kan?hukhuk


Sebenarnya,bukan lelaki ni tak boleh dipisahkan dengan game.Cuma kami kaum adam ni memerlukan masa untuk merehatkan minda.disamping itu,dengan cara inilah kami merapatkan ukhuwah di antara kami.

Untuk pengetahuan semua,apabila sampai satu tahap lelaki ni akan berjauhan dengan game yang dikatakan sangat penting.Apabila sudah berkeluarga,mereka akan mula sedar akan tanggungjawab untuk memimpin sebuah keluarga.So,tak mustahilkan nak membentuk sebuah keluarga sebab satu empayar telah berjaya dibina di dalam Age Of Empires(game..haha).Haha.Ingat senang ke nak terajui sebuah keluarga.Setakat dalam game boleh la.Hukhuk.Tapi tak mustahil kan?

Nasihat saya kepada kaum hawa,biarlah kaum adam bermain game untuk merehatkan diri.Kalau nak tau,dalam sibuk bermain game,fikiran kami tetap pada insan yang kami sayang.Percaya lah.Hehe.Percaya tak awak?Percaya la ye. =)
www.tips-fb.com

15 comments:

cik nurussalwa said...

errrrrrrrrrrr!

ape2 la.. cari definisi ukhwah k.. ih3

neway,
awak di tag..

http://pendambarahmat.blogspot.com/2011/05/segmen-tokoh-wanita-islam-siti-asiah.html

Rozuan Ismail said...

tapi saya rasa tak semua lelaki minat game.ada je lelaki yang rehatkan minda dengan aktiviti lain.bersukan,futsal semua, bermain muzik.ikut individu

Peqaxlol ;DD said...

hehe tak semua laki minat main game, dan tak semua perempuan minat ke dapur :D

Sunah Mohammad said...

baeklah kalo macam tu hakim..gi la main game...hehehe...

ridoma said...

sy suke berbloging.. hehe

al_hakim said...

cik salwa:hehe..merapu den..

rozuan:betul..it depend jugak kan..

peqa:betul tu..saje je wat teruk..hehe

sunah:hehe..ok jugak..

ridoma:gud2..

cik sakdi said...

benda paling xsuke pasal lelaki

-suke mendahulukan bnda yang xpenting
sebagai contoh, sok nak exam, dia leh mengadap game smpai 2,3 pagi. kalau layan sejam dua je xpe, ni sampai nak meletup laptop tu.
*kisah benar. ahhaha

SiS NaD said...

SalaM...

LeLaKi MaiN GaMe2 Tu SeBaB iKuT KawaN... KaWaN DoRaNG CaKaP, "TaK JanTaN La KaLu Tak MaiN GaMe2 Tu..." (^_____^)V

Syukri Kamaruddin said...

emm dulu pon kaki games gak..tp sekarang dah x...hoho.. bz stdy...(konon la)


tp,kalau dah jd gamers ni asal jgn over dah la..lagi2 kalo mlibatkan games dota ni.. ngeri tgok budak2 ni maen xhenti2..

TimE_AsR said...

haha...main games sbb ikut kwn?
agak setuju..games mmg perlu bagi laki2..untuk merehatkan minda
tapi kdg makin tension..klau byk kalah.

saya suka AOE..age of empire~

al_hakim said...

cik sakdi:bergantung pada individu jugak kan..

sis nad:hehe..no komen..tp kalau sy tak ea..hehe

syukri:dota ni mmg game yg bagus..tapi kalau berlebihan mmg tak bgs.syukur sy masih boleh control..hehe

time asar:sy pun suke AOE..best

naulofah said...

LOL..huhu..setuju..just let them relax with their games..if they really love u..he will come back after he plays the game..hehe..tapi kalu satu hari men game tak elok jugeee..=)

al_hakim said...

haha..jgn men satu ahri..separuh hari or 4/5 hari ok kan?hehe

Piah Becok said...

main tanpa henti tu yang tak best tu. lainla kalu kami pun join sekali. tak baik tau konker game sorang-sorang...



terbaru: KONDOM ITU BUKAN UNTUK DIMAKAN

al_hakim said...

haha..mcm tu pulak kan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...