Monday, December 13, 2010

::siapa idolamu??::

setiap manusia pasti ade idola mereka yang tersendiri..asalnya tiada masalah dalam hal ini..
tetapi yang menjadi masalahnye mereka terlalu terikut-ikut idola mereka.
kalau mereka mencontohi perkara yang positif itu tidak mengapa..
ini tidak..mereka lebih terikut dengan perkara negatif..
hah!ni siapa yang minat waynee rooney ni?
ish-ish..ramai lagi tokoh islam yang boleh kita jadikan idola..
siapa tak kenal Ibnu Khaldun?Imam Syafie?Imam Hambali?
mereka-mereka ini lah yang telah membawa kegemilangan islam kepada kita..
kenapa mereka ini tidak dijadikan contoh?
ni tidak..the rock jugak la yang jadi idola manusia zaman kita sekarang ni.
lagi-lagi para remaja..kan banyak kes gaduh..gusti..masing-masing nak tunjuk hebat macam the rock..
last-last due-due sakit..due-due masuk hospital..
yang terbaru ni..ade artis buat hal..tapi yang peliknye peminat die tetap sayangkan die..
ape la yang korang dapat..ape la sangat kelebihan mereka tu?sekadar menghibur..
ade bawak kegemilangan islam?ade ke mereka tu bawak kejayaan kepada negara?
ade ke?tak de kan?sebenarnye idola yang terbaik ialah nabi kita sendiri..
nabi Muhammad S.A.W..biar baginda je yang jadi idola kita..
kita ikut segala perbuatan nabi kite dapat pahala..
tau tak sebab ape?sebab segala perbuatan nabi itu lah sunnah..
setiap sunnah yang kite lakukan kite dapat pahala..
ini bermulalah dari baginda tidur sehingga baginda bangun pada esok hari..
renung-renungkanlah..senang je nak dapat pahala kan..
bukannye ikot artis..orang tu nak warne rambut die pun nak warne rambut..
tak payah la ye..membazir je..
so,,xnak tukar ke idola korang tu?
renung-renung kan lah ye..
selamat beramal.~


p/s:meh kongsi kat sini idola korang..nak tau jugak..hehe
www.tips-fb.com

33 comments:

Tok Esah said...

setuju!!! nabi lah idola kita,..



Jom Join GiveAway Tok Esah!!

MIMIE AIZA said...

rasullulah idola selamanya :)

kalau blogger zackzukhairi

shada wentz said...

hehe..ni lg 1 masalah manusia zaman sekarang. dah lupa siapa yg spttnya mereka jdkan idola.

idola sy; jeng jeng jeng
my parents. hee

nabi muhammad tu wajib! :)

iniialahaku said...

diatas suma dah ckap..2 dah semestinya wajib, Muhammad SAW..tpi klu nk ada pnambahan 2, amik prgai dia yg baik2 udahla..yg buruk 2 buangla jauh2..ni nak ikut sjibik mcam dia apa kes??xda identiti ke apa??emo plak..hehe

nur intan hazirah said...

rasul allah idola sepanjang zaman...walau xmampu mnjdi seperti baginda tp sekurang2nya kita mncuba....

idola sy patilah mereka yg mampu membri teladan yg baik utk dijdikan ikutan...

:)

Fiqah Alias said...

klo time fiqah kecik2..idola fiqah tu hero cte dragon baLL..son goku...huhu..tapi sejak2 dh wujud kematangan nie..maka Rasulullah la idola fiqah..(^.^)

Nur Nabilah Syahirah Bt Zainol said...

Rasulullah S.A.W. merupakan idola yang terbaik buat semua manusia pada zaman ini... Tambahan pula kitakan umat baginda... ^_^

aima said...

ya nabi muhamad saw idola sepanjang zaman, disebabkan ana perempuan,idola ana tentu la saidatina siti khadijah....pedagang berjaya.....:D

mia said...

artis sbg idola?akhekhkeke..tak penah pulak terfikir nak amek artis sbg idola..

Myaby said...

idola saya adalah mak saya

hihihihih

orangelover said...

idola kecik?heee

hurm...ramai org skang jadikan artis sebagai idola..eh.. tak paham sungguh la..tahpape

titirara said...

Nabi Muhammad S.A.W yang wajib dijadikan idola .

tapi sekarang , ramai yang memilih Artis sebagai idola mereka .

♥cik cahya♥ said...

sorng artis pun xpnh jdikn idola . lbih sukakan Nabi Muhammad S.A.W .ia jauh lbh baik dri artis ;) tp dlm dunia yg nyata . arwah mama la idola saya ;p

NOOR FATIN said...

artis skrg.. isk isk isk.. xde yang layak dijadikan idola..hoho

atOn said...

=) betul3~
nabi kesayangan lah yang sepatot2 nya dijadikan idola..

pssst!! asif jiddan..
tertag nama al-hakim di entri ini..
http://atonisaton.blogspot.com/2010/12/giveaway-edy-terbang-jauh-jauh.html

Nieza Micha said...

artis nih setakat suke2 jek... tak pernah terpikir nak jadikan idola... tak layak kot.. huhu!~

hans said...

kalau artis idola tu maher zain okay lah kut

Jom Tengok Entry Terdahulu

P/S : Download OST Lagu Tema Putera Katak - Ku Gembira

P/S : Kenapa Perlu Diadakan Benda Yang Tak Pernah Wujud?

ciKenit farHana said...

tunang saya a.k.a bakal suami... biala idola yang ada di depan mata, senang untuk kita turuti.

gHadiSZ said...

betol..encik al-hakim...

miyoshu212 said...

rasullulah idola selamanya :)

ozzy said...

salam...

Jadikan yang terbaik sebagai idola..

Jejaka Terhangat said...

skrg ramai remaja yg kepala senget..artis dijadikan idola..semakin seksi artis tu, semakin kuat la pujaan diorg terhadap artis tu. ish2..

Irnie said...

antara rujukan saya.. saidatina khadijah :) sgt kagum dgn beliau.. serbaserbi..

Hanis Azla said...

selain rasulullah saw, mak & ayah pun jd idola.

mira.una said...

our prophet is my beloved idol :]

nur said...

betul tu hakim
patut baginda idola.. bukan artis2 nih
ALL IN ONE

YOUsoF said...

Rasullulah idola selamanya :)

Erma Fatiha said...

ramai petah di bibir berkata,

"rasulullah idolaku", padahal kisah hidup rasulullah secara trperinci pun tidak diuliti.

SyilAdlin said...

idola saya adalah isteri nabi MUHAMMAD saw..SITI KHADIJAH r.a.

saya suka cara sayyidatina berniaga n nak mencontohi beliau...

~hAKim ZaiLAn~ said...

ni la punca masalah sosial..

Payche said...

bagus entry post kamu nih!!!

snf said...

suke tgok yg comey2.hehe.scha.lalaal.nia ramadhani pun suke.de lesung pipit..

arif putera 94 said...

idola ? istilah model itu lebih baik.

tidak kisah siapa model kita, tetapi yang penting dua perkara jgn tinggal,, quran dan sunnah nabi !!

wallahualam..
http://lukisanhatilelaki.blogspot.com/2010/11/gotta-find-you.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...