Wednesday, December 7, 2011

Guwa nak berhenti berblog

Untuk ada sebuah blog ni sangat la mudah.Ang cume kena ada email kemudian ang register kat blogspot.Tapi bagi guwa,untuk tidak membiarkan blog ang tu bersawang dan menjadi tempat lepak mat dadah tu yang susah.

Sebagai seorang blogger,selain dari kena kreatif,ang kena ada iman dan semangat yang kuat.Ang kena tau,bukan semua orang akan suka bace blog ang.Bukan semua orang akan senang dengan blog ang.Lagi-lagi kalau ang dah terkenal.Ang kena ingat,lagi ramai yang kenal ang,lagi ramai yang akan tak suka pada ang.Mesti ada tapi ang je yang tak tau.Guwa nak umpamakan,bilamana ang tulis update kat facebook,ada la dalam berbelas daripada beribu kawan ang yang like status ang.Guwa rasa, kalau ada butang dislike memang ramai yang klik kot.Bijak jugak markzugberg ni.Haha


Bilamana ang tak de semangat yang kuat,ang akan cepat mengalah.Setakat kena serang dengan encik anon tu biasa la.Kalau ada maknanya korang kena kuat lagi sebab korang dah popular.Guwa setakat ni ada la dua tiga anon yang duk komen.Oh,popular jugak guwa nih rupenya.

Bagi guwa,blog ni umpama tempat untuk ang bercerita,merapu dan meraban.Tulis bila perlu dan biarkan bila tak perlu.Jadi tak perlulah sentiasa nak update.Tak de idea ang buat la cara tak de idea.Macam guwa lah.Kahkah.

Istilah nak berhenti berblog ni tak bermakna bagi guwa.Guwa  macam dah jadi blogger tegar pulak.Otak guwa ni sentiasa berjalan pikir entry apa guwa nak tulis lepas ni.Idea tu banyak,cume nak develop idea tu yang payah.Guwa paham.Guwa pernah amek SPM jugak dulu.

Tapi nasihat guwa,dalam berblog nih elakkan dari korang bercerita mengenai gosip dan kontroversi.Guwa memang takut nak tulis entry yang macam ni.Guwa tau benda-benda ni memang panas dan orang nak bace.Tapi bagi guwa,gosip dan kontroversi ni sesuatu yang guwa tak pasti jadi better guwa jauhi.Guwa pernah dengar orang kata yang gosip atau kontroversi ni hampir sama dengan mengfitnah.Ke mengumpat.Guwa pun tak ingat tapi guwa pasti benda ni tak baik.

Nak buat entry,tak semestinya entry kena panas.Ang je kena pandai buat entry yang simple tapi panas tak berapa nak panas la.Kehkeh.

Saya nak nak berhenti berblog.Berhentilah..=.= menyampah guwa dengan ayat ni..
www.tips-fb.com

23 comments:

umie naziera said...

betul tuu..blog tempat gua merapu meraban

rara pinkmafia said...

tau takpe.meyampah tgk org buat entry nk berhenti berblog.mcm budak2.

[k]o{q}i[n] said...

kalo takut dilambung ombak, jgn berumah di tepi pantai...

Nur Aischa said...

a'ah setuju dgn entri ni, biar merapu meraban asalkan tak crita kontroversi atau gosip..huhu

kusyi said...

ha'a. kadang2 takut jugak nak cerita pasal gosip artis kat blog. berblog nih memang perlukan kesabaran yang tinggi. asal hati ikhlas apabila menaip. :)

Cik Aqilah Wardah said...

fullemaaakkkk!! nice new look!! baru perasan.. (nampak sgt xde idea nk berblog... thats why tak blogwalking..:D)

Nur Hazlin said...

kurangkan kontroversi tingkatkan prestasi. hah, alamak kantoi tengok melodi. taubat ah T_T

Iffah Afeefah said...

blom terasa nk benti pon

ps:welkam hakim=)tengs sudi bace

k.h.a.l.i.l.a said...

lagi selesa berkongsi minat dan aktiviti yg dibuat drpad buat entry kontroversi. huhu

Syafiq Ahadin said...

weh aku tkejut tengok tajuk ni......
sumpah!

Cik Bhulat said...

betul-betul..nak tulis entry kena ada idea..kalo x biarkan je bersawang dr entry yng xde org nak baca..ingat kan nak berhentu berbelog tadi..gimik je rupa nya =]

Ana Farhana said...

btl tuu hakim.. :)

* nk tulis entry pon kne pilih2,xleh pkai tulis jaa.. wlaupun bnd2 tu la yg akn nek kan traffic,tp buat tmbh dosa ja.. xgne jugk

Rozuan Ismail said...

blogger ni kena banyak bersabar.

AmirahSM said...

Blog sentap sy disisni

CintaZulaikha said...

dulu tak rasa jugak nulis2 belog nih...tp bila dah lama2 rasa cam sayang nak tinggal...huhu

erma nazillah said...

bosan bace kontroversi ngan gosip..xnk follow blog cmtu..hehe

Lia Irdelia said...

betui..

tapi setiap org ada tujuan sendiri..

*menulis dari hati..
adalh lebih baik.. :)

Joe_Hans said...

tittle entry nie gempak...hohohoh.... yup, jauhi kontroversi...

keri ikhwan said...

mana ada hang merapu... merepek je kadang2.. haha
yg citer gosip tu sume giler glamor je..
x kira dah dosa pahala.

Presiden Makwe Kintan said...

Saya tekan butang LIKE...^_^

ayushida said...

entri yg suam2 kuku ek, akk pun dah lama x aktif, blog dah jdi rumah antu, sbb sibuk dgn hal pribadi, bulan ini, nak polish blog kasik kilat... org suka, org baca, org x suka, sukahati dialah... kan?

najihah sahami said...

nak buat ayat, saya nak berhenti update blog la..boleh?

lepas tu ang komen la..

update laa update laa....

tu ayat yg ai nk dgr. hahaha

CekbOlat-bOlat said...

blog tempat gua meroyan ! hahaha..
wekwek =P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...