Friday, August 19, 2011

::kepentingan follower::

Assalamualaikum...


Mungkin ada sesetengah blogger yang mengatakan bahawa follower ni tak penting..depa guna la alasan yang blog ni cume untuk diri sendiri..jadi depa tak kisah la ada follower ke tak...


Betul ke follower ni tak penting?kalau tak penting sila buktikan..buanglah button follow tu..lepas tu private la blog ang..tengok penting ke tak..kalau ang buat macam ni baru la den percaya yang follower ni memang tak penting..


Banyak kepentingan follower ni..antaranya:


1.Pembakar semangat...
Bila kita ada ramai follower secara tidak langsung kita akan lebih bersemangat nak menulis blog..ye lah,kalau ramai dah mintak kita update kan..tak kan la kita nak kecewakan depa..tak bek..zack zuhairi?hurm..cube la kalau ampa tak mintak die update..mau setahun baru die update kot..



2.pembaca setia..
Ye..memang betul,pembaca setia tak semestinya terdiri daripada blogger..tapi saya yakin,pembaca yang sentiasa up to date blog kita mesti terdiri daripada blogger..depa ni lagi cepat perasan kalau kita update sebab kita ada dalam senarai bloglist depa..itu kegunaan bloglist..



3.pengomen setia..
Jarang sekali kalau ada orang yang tak de blog ni nak komen sesebuah blog..kalau kita perasan,kebanyakkan pengomen terdiri daripada blogger itu sendiri..kadang-kadang,depa yang bukan blogger ni tak tahu pun macam mane nak komen..jadi depa just baca kemudian out...




4.kepercayaan...
Kepercayaan ape ni?ye..kepercayaan blogger lain untuk follow kita..nampak tak kepentingan follower ni?bila ramai follower,kita mesti tertanya...best sangat ke blog die ni sampai ramai sekali follower die ni..then mesti kita teruja nak bace entry dia..nampak tak apa kepentingan follower ni?maybe kalau tak ramai follower,kita nak bace entry die pun malas...kan2?



Ini antara kepentingan follower yang saya nampak..bagi anda pula macam mane?bersetuju tak dengan saya?

www.tips-fb.com

21 comments:

pelangi hafyza said...

setuju! setuju! tp folower fyza x ramai mcm folower hakim la..=p

al_hakim said...

erkerk..tak de kaitan la fyza.

cik as said...

btol3

*err baru nmpk bloglist ramadhan..dan dan dh tutup hoho

MiaHani said...

btul tu, tanpa follower rs xda smgt nak tulis blog.

al_hakim said...

cik as:hukhuk..terlambat...

mia hani:=)

Popoi said...

setuju! yg nbr 1 tuh,, betul sgt,, huuhuu

al_hakim said...

=)

AesyaZealous said...

setuju.. xde follower ibarat berblog xde org bace.hahaha!!

al_hakim said...

hehe..betul

..cik gugu.. said...

mmg yg xde blog jarang nk tinggal kumen,tp kdg2 yg blogger pon mls nk kumen ;)

time mls,sume jd silent reader je..

al_hakim said...

hukhuk

CT NoArIzAh ArIs said...

setuju sgt2x..w/pun follower sy lmbt bergerak tapi bila ada satu dua org baru yg menfollow tu terasa semangat berkobar2 maknanya blog kita dpt perhatian walau cuma blog biasa2 aje .

al_hakim said...

same la kita..=)

Atiqah Wadiah said...

follower tuh mmg penting tp jgnlah kita asyik t'kejar2 kan sgt follower tuh..kita tulis jerk apa yg kita nk tulis.IAllah jika entry kita menarik,follower tuh akan dtg dgn sndr nyer :)

al_hakim said...

true..(insap)

Fiqah Alias said...

sy stuju ngn cikgu..klo xde follower kte yg memeriahkn blog kte nie mmg dull je rse blog kte.. =) so,follower mmg pentingla..

Wawa Ashihara said...

betol2... sokong..
follower pembakar smngt utk kita tls blog.. even xrmi follower..bole mula dr bawah kan..??

mohd fikree bin yusof said...

Totally agree with u laaa

al_hakim said...

fiqaH:betul kan ustazah..

wawaLbetul sgt2 tu..

fikrrree:=)

Lieyda said...

tapi rmai just follow n xbg feedback pape kn.tu xdikra follower lagi. nak dpt pembaca setia ssh.tol x hakim?

al_hakim said...

tersangat la betul...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...