Sunday, December 18, 2011

No mercy..

Lepas SPM guwa antara yang terpilih dapat ke PLKN.Mula-mula tu guwa agak tak mahu jugak pi.Tapi guwa dengar kalau tak pi kena penjara.Guwa terus laju-laju kemas baju tabahkan jiwa dan raga.




Banyak benda baru yang guwa belajar kat sane.Kat sane guwa dapat banyak kawan yang bukan melayu.Nak kata satu malaysia pun bukan sebab ada orang iban.So,kalau guwa kata satu setengah malaysia boleh dak?


Tapi PLKN memang betul-betul bukak pemikiran guwa.Kalau korang nak tau,ambilan pertama setiap tahun adalah dari sekolah-sekolah yang agak baik iaitu sekolah asrama penuh,asrama tak bape nak penuh,sekolah agama dan teknikal.Baik la tu kan?


Tapi sangkaan guwa tu silap.Guwa yang orang kata ustaz celup ni kat sane guwa dah macam imam muda.Apa yang guwa nak cakap,guwa ni antara yang cool dan macho dalam bab agama la kat sane.Padahal guwa hanya tahu benda basic je.


Ada yang tanya guwa,solat jumaat tu niat dia wajib ke macam mane.Guwa rase benda tu basic kan?Sebagai seorang lelaki yang sejati korang wajib tahu benda tu.Tapi bagus la kawan guwa tu tanye daripada terus dalam keraguan dan was-was.


Kat sane jugak first time guwa berzanji.Dah tak de orang,guwa dan beberapa kawan budak sekolah agama jugak yang kena.Tapi tak pe la,guwa dapat belajar benda baru.Dapat jugak guwa tunjuk style berzanji guwa sendiri.Hakhak..


Guwa nak korang renung jauh-jauh.Agak logik tak kalau guwa cakap yang ramai lagi orang yang mengaku dia Islam tapi tak tahu solat.Logik tak?Bagi guwa sangat logik..


Kalau korang antaranya,better berubah sekarang.Orang kata solat pun stil buat jahat lebih baik tak yah solat.Korang pedulik kan aje.Guwa nak korang ingat,sejahat-jahat mane pun korang,kalau korang solat,masih ada yang boleh tolong korang.Kalau tak solat,no mercy..


Eh,tapi rugi guwa tak dapat kem same dengan diana daniale.Kalau tak boleh guwa adjust.Hakhak..
kenangan bernasyid dengan kawan-kawan plkn..

p/s:rase cool pulak bila sebut no mercy..ke guwa memang cool ni?hakhak www.tips-fb.com

27 comments:

alif ismail said...

Salam...

sambil-sambil blogwalking, jom singgah skejap kat sini...

http://bloggeralif.blogspot.com/2011/12/tanya-pendapat-sweet-couple.html

CekbOlat-bOlat said...

ustaz rock ! hmm.. btul lu ckp tu der.. klaw sndri tak brubah spe lagi nk tlong? no cure =,='

gdsbnga said...

dulu aku pun kena gak gi plkn ni. paling tak suke part KAWAT . dahla kene diri lelama . rehat tak cukup . air selalu takde . dan aku mandi sekali sehari fuhhh ~ tanak ulang lagi dah saat tuuu

al_hakim said...

gdsbunga:kawat best ok..haha

jamilah izzati said...

salam...hehe...
best ekk gi plkn,,exited sekejap dengar citer awak,,huhu,,walaubagaimanapon,,saya harap saya tak terpilih la untuk ke plkn nanti,tapi,,saya dengar cer plkn tahun depan diwajibkan,betul ke??,makkk,,tak nakkk,,:(

kusyi said...

haha. no mercy.

eh? ustaz yang bahagian kedua kiri ke? XD

al_hakim said...

kusyi:yang nampak hensem tu sy la..hakhak

single is better said...

gua pun bekas platih plkn jugak..memang best sgt walaupun msa duduk kat kem asyik kna dnda buat PT10 je..XD

Ana Farhana said...

gua setuju tuu..hehe


kalau tak solat,lg la menjadi2 perangai nye.. solat tu pelindung diri dr nak wat bnd bukan2.. insya'allah

♥ MS ♥ said...

untunglah terpilih, pernah jugak merasa, saya dah lah tak terpilih pun :( kawan2 ramai yg dapat. arghhh sedihnya. sedihnya.

umie naziera said...

sy pown dpt tawaran plkn taun lepas,pastu cepat2 hantar surt tawarn universiti tp xmasuk pown..skang plkn memburu..adusss

ChentaEty said...

wow..congratz..anyway,enjoy ur day in this programme..i'm pretty sure u'll get more knowledge and experience there..good luck yaa...=)

Niesa said...

salam..iban bkn tergolong dlm 1 malaysia ke?iban kan from sarawak..dan 1 malaysia kan meliputi semua..hohoho..maaf saja bertanya sbb niesa org sarawak.. :)

al_hakim said...

hukhuk..entah la niesa..rase macm ye..saje je nak test..hakhak

Niesa said...

hahaha..nice cover ye..btw kta kan 1 malaysia xkira iban,kenyah or like me melanau..ehehe..PLKN mmg best..terbaek.!

Saddila said...

kenapa guwa rasa macam kelakar je entry ni ? haha
terbaik la ustaz .
buat vlog please . nak dengar ustaz bernasyid :)))

MIDA MIDOT said...

wahh gua tak dapat PLKN . tapi yg dapat tu merungut pulak .heheh .ada tu yg dpt sampai Sarawak .bila mereka balik nanti mesti yg tak dpt pergi ni jeles :/

Nurul Iman Rosman said...

haih, iman dpt panggilan ke-2 plkn.
dulu pegi 10 ari je sbb masok poli,
then bile dah abeh poli, dpt balik surat panggilan.

taknak pegi, tak suke! -,-

sweet_sour said...

grr dapat jugak utk tahun depan..xmau pegi...takot~~

Nalisa Syahira said...

PLKN ? hihihi , tak dpt pun .

mainalaa said...

saya pon dapat PLKN. masa PLKN ade sorang budak kompeni meninggal. sedih T_T

erma nazillah said...

psl solat..erm..at least klu solat,lama2 diri tu akan sedar jg yg ada benda yg kita silap langkah,silap buat..kesedaran tu akan ade..insyaAllah :)

p/s :plkn mmg seronok..suke sgt2..kesian kt dak laki kat kem..salu kne perli ngan cikgu2 sbb botak..hik3..

shark said...

owh...
ada hati gak xnak g..
hahha
blum coba blum tau kn..
last2 ko jugak x rugi:)

FatihaMedan said...

saya teringin nak plkn tapi tak dapat :<

konde said...

congratz bro...

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

biela bell said...

betul tu...sebaqgai muslim sejati at least kena tahu basic agama..tapi kita tak boleh nak salahkan seseorang jika dia zero psl agama even dia bertitle islam..mgkin sbb background fmily dia..Wallahu a'lam :)

.izzatul.hazwani. said...

yup . ramai yg tpilih nak g plkn kata xnk pergi awal2 .. tapi bila dh pergi ase xnk balik . hee .. yup . positive side yg boleh kita tgok kat plkn ... byk bnda yg baik boleh kita blajar kan . sgt rugi xley masuk plkn...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...