Friday, October 28, 2011

::nak tau lelaki tu serius dengan seorang perempuan::

Guwa rasa guwa ada buat entry ni dulu-dulu.Tapi guwa rasa ramai yang tak sempat bace.Mungkin dulu guwa agak tapis-tapis sikit.Ayat skema-skema.Kali ni guwa nak tulis direct je bagi ang paham betul-betul.Kang ang salahkan guwa sebab guwa tak bantu lu dalam pilih pasangan hidup.Eh,apa kena mengena ni?


So simple ang nak tau samada seorang lelaki tu serius seseriusnya dengan ang atau tak..


1.Kalau seorang lelaki tu serius dengan ang,dia akan selalu nasihat ang.Maksud guwa,dia akan jaga aurat ang.Aurat paling berat la.Kalau dia ade nasihat ang,membebel pasal aurat ni semua,maknanya die sangat serius la dengan ang.Pertama,dia sayang kat ang.Tak nak ang masuk neraka.Kedua,dia akan jadi suami ang.Kalau ang tak jaga aurat ang,dia pun akan masuk neraka sekali.So,dia tak mo masuk melaka,eh..neraka sebab ang..


2.Kalau seorang lelaki sangat serius dengan ang,dia tak kan bawak ang jalan-jalan atau bersosial.Yang ni guwa dengar dari cikgu-cikgu guwa la.Depa cakap,kalau seorang lelaki sayang seseorang perempuan tu, dia akan simpan perempuan tu baik-baik.Bukan perempuan simpanan ye.Ang silap kalau ang pikiaq macam tu.Mungkin maksudnya,lelaki tu jaga perempuan tu la.Bukan untuk tatapan umum.Peribadi boleh..eh,dah kawen baru boleh..


3.Yang ketiga,kalau seorang lelaki ni betul serius dengan ang,dia akan cuba perbaiki diri dia.Mana yang tak ok dia ok kan.Mana yang koyak dia tampal.Mana yang kurang dia tambah.Maksud guwa dia perbaiki diri dialah.Dia nak jadi yang terbaik untuk ang.Tapi dalam masa yang sama, ang pun kena jadi yang terbaik untuk dia.Kalau tak,tu yang jadi kes cerai berai.Tak pun kawen dua tiga kali.Mau?lelaki seronok je kawen banyak ni..


4.Lepas tu,kalau lelaki ni serius dengan ang,dia akan cuba berjauhan dengan ang.Mungkin sekali sekala tanya kabar tu ade la.Macam guwa dengan ehem.Haha..Bukan berjauhan bermaksud nak tinggalkan.Tapi ang kena paham,bila jauh ni kurang la buat dosa tu.Ang nak ke kumpul banyak-banyak dosa sebelum kawen?Dah kawen ang nak rapat macam mane pun sila la.Tak de sape nak halang.Kalau ada yang halang ang,ang pi buat report kat balai polis ok.


5.Kalau seorang lelaki ni serius dengan ang,dia akan selalu doakan jodoh ang dengan dia berkekalan sampai ke syurga.Bukan sampai ke anak cucu je ye.Lepas dah mati habis dah cinta tu?Tak romantik la ampa ni.Kehkeh..


6.Yang terakhir,bila seorang lelaki serius dengan ang,dia akan cari kerja yang baik.Kalau tak de kerja yang baik macam mane la nak nikah dengan ang.Hantarah dah la mahal.Pastu dah ade anak nanti nak cari mane pulak duit?Ang nak shoping lagi..Orang perempuan kan kuat shoping.Haha.nak emas,berlian,cicin dan permata..Ops terlebih sudah..


Guwa rasa macam banyak lagi je.Tapi ni antaranya la.Nasihat guwa,carilah pasangan yang berakhlak dan kuat agama.Nak tengok anak kita macam mane,tengoklah ibu bapanya.Dan selalunya,anak yang hebat datangnya  daripada ibu bapa yang hebat..




p/s:awat guwa rasa guwa macam Dr Fadzillah Kamsah ni?Ke beliau yang macam guwa?haha.. www.tips-fb.com

64 comments:

cik Beskod said...

nice entri ^^

fiqah said...

ayat terakhir tu yg pling best :)

Hazirah Ashhuri said...

betul tu .setuju sgt . ^^

Adda Fie said...

nice 1.. :)

nurdani said...

ehem2 gua ada ciri2 tu.lega den.hehe

C i k P i p i T e m b a m said...

hahahah.. yelah... ciri2 tu semua dh ada dkat ehem2... hakhak... :P

Izah Johan said...

Nice entry :) Insya Allah semua tu kuasa Allah... Jika kita mahukan sesuatu... usahakan dan lakukannya mengikut Jalan Allah... :)

Miss Nurul Atikah said...

thanks for sharing.. saye stuju sgt dengan entry ni.. like!

Finaz Jaafar said...

betul2..sekarang nak cari lelaki macam ni..nak cari suami yang boleh memimpin ke jalan Allah, yang soleh, supaya anak nanti pun soleh dan solehah..amiinnnn

Cik Kuntum said...

Alhamdulillah saya setuju dengan semua points tu..huhu cuma agak janggal dengan guwa huhu...

teh o beng said...

mmg betol tuh..setuju2 :)

CikPuan Fara said...

betul tu dik. dan lagi satu kalau dia betol2 serius. dia akan bawak pompuan jumpa mak ayah dia dan jumpa mak ayah pompuan :)

♥zatty♥ said...

kurang sikit kekeliruan lepas baca entri ni. haha ;p

amny said...

mintak share .. hehe

pearl apple said...

Nak tengok anak kita macam mane,tengoklah ibu bapanya.Dan selalunya,anak yang hebat datangnya daripada ibu bapa yang hebat..

ayat nih mang power..de best ever...sis setuju lah~~ blink2~~ =)

al_hakim said...

amny:silakan..=)

amy azuha said...

wahh nice info..spe ehem2 tue?
jgn lpe jenguk2 blog kita ye =) baru updated

Budak_taWadhuk - najwa - said...

hm, berguna untuk masa depan. tak leh guna skrg. msh awl nk pikir sl jodoh2.

nrlda GTi said...

like~like~like~like~

princess ayu said...

suka.. =)

Nealofa dan Izara Aishah : Bakat atau sekadar Rupa?

cikgu ainura said...

wah.. dah ada gaya dr fadhilah kamsah nie.. bgus2 entry nie.. :)

sumaiyah mokhtar said...

infomation utk girl :) hehe

erleena said...

ouhh mc ni yeee..em pkir n kaitkn :)

AkuTracy said...

terbaaiikk...~

Sunah Sakura said...

ang ni da la pemes...kuangjaqqqqq... :p

noraauliyya said...

okay..dah tahu dah! terima kasih.

Papa Mifz said...

betul..setuju...kaum hawa yg belum kawen wajib baco nih..:)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ye..setuju.tpklu tak jmp nnt makwe lari.tu hakikat zaman skrg

pinky_liscious said...

nice entry..i like it!!!!

spywriter said...

huhuhu....guwa suke entry ni....

ereena said...

nice entry :)

cikpjaz said...

nice entri~
wajib baca ^__^

Syafiq Ahadin said...

sekali lagi, semua pompuan yang komen. Haha! TERkomen pula. huh!!

jiwang! dalam hati ada taman.

Cik Kasih said...

x tahu nk ckp la..xde pngalaman..hik3

khairul fatehah said...

perrgghhh !!
entry takk menahan.btw,nice sharing bro ! :D

khairul fatehah said...

perrgghhh !!
entry takk menahan.btw,nice sharing bro ! :D

Ana Farhana said...

setuju dgn setiap point..

_mauhaha_corner said...

nice one!!!:))
new info..tQ..:))

Bunga Cengkih said...

nice entry... ^^!
but not all the girls love diamond, jewels..and so on...

Zul Fattah said...

haha.. semua betul la tu..

Nuraini An-Nisa' said...

Entry yang menarik
Isu yang terbaik...

InsyaAllah boleh jadi macam Dr Fadzillah Kamsah nie...hehehehe...

aimie amalina said...

waaa
guwa suka la entri ni

guwa yakin dia serius dengan guwa =]

♥ MRS ZACKS ♥ said...

kalah dr fadzilah kamsah dah ang ni :)) hehehe

BiQa HatmiN said...

wah bila lah nak jumpa pilihan hati begini...haha..bagus2...

Azzah said...

nice entry..:)

♥ shaheizny ma ♥ said...

nice entry :D

BlueiceButterfly said...

~setuju..:)

saya said...

ouh ptot ckp cm tuh tdi.insyaAllah dia jujur.ktorang pon berjaohan cm awk ngan ehem2.hee.

atika amran said...

Bila dah baca niee. Hmmm dia mcm tak serius pulakkk. Hmmm

asfarina fatin redzuan said...

ade tak lelaki cmni skrgg ? carikan. hahaha * tetibe *

Izyan Masri said...

SEMUA NI DAH ADA CIRI2 KAT EHEMMM.PHEW.ALHAMDULILLAH.ECECEY T_T

Adylia Qarissa said...

dkna setuju...

dan tersangat setuju untuk point no 1 dan 5 :)

**::CIKNUURUL::** said...

waaa,bace ni terbayang tah sape2,.hoh!,.masuk neraka nnti duk bayang,.astaghfirullah,.

err,nice entri ustaz,.ceh,perasan sokmo die cm FK,.ermm,.:p

.ain. said...

suke statement yang 1st tu. betul teramat lah betul. tapi ajal maut jodoh rezeki di tangan tuhan. ape yang ade, kite jage dgn baik :)

waney vanness said...

LEPAS bace tak tau semakin keliruu or sedih .macam tade jheeeeeee .GRR !

♫♪~ Naurah Nawwarah ~ ♫♪ said...

ade sorg mcm tu .. snior uitm .. tpi, bkn ke arah tu kot.. sbb kmi bru kenal .. >_<

simanis said...

Betul tu...
Cikgu saya pun pesan benda yang sama...
Tapi zaman ni semua tu boleh pakai ke???
Saya tgk remaja sekarang bergelinjang macam laki bini kat shopping kompleks...
10 tahun lagi mcmana la rupa depa ya???

terima kasih singgah...

fiza nurani said...

Siapa makan cili terasa pedasnyaaa.. huhu.. ;)

beLLa said...

aku setuju ngan point2 kau. cuma pasal aurat tu, ramai je y dah kawen, isteri still free hair. jdnye dia tak serius ke syg kat pompuan tu?? jawab jawab ;p

Farah Shamsudin said...

memang sangat setuju dengan entri ni...:)

kaka said...

haha..apesey..tetibe rasa cam dr.fadzilah kamsah pulok da ye,pening2

RedRoza said...

as salam....huhuhuhu....sejuk je rs hati baca entry mu ini...Insyaallah. berusaha jadi yang terbaik untuk insan yang Allah anugerahkan buat kita.

http://redroza-aarzie.blogspot.com

izyantyPersonalTaste said...

thank's for info...skrg baru faham napa si dia buat semua benda kt atas tu heheh..

wanie_mn said...

tudiaa, boleh take note ;p
nice sharing~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...